Criza platinei: o nouă situație critică se conturează la nivel global, ce trebuie să știi din timp
Pe lângă avalanșa de crize ce macină economiile lumii se mai conturează un moment dificil, de data aceasta pe piața metalelor prețioase. Apare la orizont criza platinei!
Conform datelor World Platinum Investment Council, cererea globală de platină va înregistra o creștere de 28% în acest an față de 2022.
Pe de altă parte, problema derivă din faptul că, așa cum au calculat analiștii, oferta va scădea cu 1% de la an la an.
Anul acesta mai exact se vorbește despre un deficit evaluat per total la 983.000 de uncii de platină.
”Important, factorii principali ai creșterii așteptate de 28% a cererii de platină în 2023 sunt domenii în care riscurile de scădere sunt bine protejate”, conform expertului Trevor Raymond,
”Acestea includ înlocuirea în curs de desfășurare a paladiului cu platina în aplicațiile auto și adăugări de sticlă și produse chimice deja angajate în China, ambele susținute de cererea de investiții în creștere”, a adăugat el.
Ce se întâmplă cu metalele prețioase din întreaga lume. Dacă ai de gând să cumperi aur sau platină, trebuie să știi
Pe de altă parte, o situație interesantă o întâlnim și în cazul aurului. Conform unei analize XTB Polonia, aurul a bătut record după record, în contextul majorărilor de dobânzi.
„Aurul a fost întotdeauna răspunsul investitorilor în vremuri incerte. În ceea ce privește comportamentul prețurilor din ultimele luni, pare că în prezent trăim astfel de vremuri. Comunitatea globală se confruntă cu o inflație extrem de ridicată, rate crescute ale dobânzilor, război, o posibilă recesiune sau jocuri politice între cele mai mari puteri ale lumii. Deși incertitudinea persistă de ceva vreme, aurul a reușit din nou să ofere un oarecare sentiment de securitate. Rămâne însă întrebarea dacă metalul va rămâne soluția preferată a investitorilor în contextul actual”, notează sursa citată.
Conform acesteia, pe parcursul unui 2022 foarte tumultuos, prețurile aurului au atins niveluri aproape record, în urma izbucnirii invaziei rusești în Ucraina. Pe de altă parte, piața a experimentat o inflație excesivă, care, conform comparațiilor istorice, ar trebui să susțină prețuri mai mari ale aurului.
Situația însă nu este atât de simplă, întrucât inflația ridicată încurajează băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor, care la rândul lor tind să fie foarte negative pentru aur.
Aurul nu este purtător de dobândă precum obligațiunile sau depozitele. Astfel, atunci când caută securitate în perioade de incertitudine, cu dobândă ridicată, investitorii au tendința de a privi favorabil aurul. Ratele dobânzilor au crescut în multe țări la niveluri nemaivăzute de mulți ani, deși părea că dobânzile zero vor rămâne cu noi pentru totdeauna.Totuși, multe bănci centrale și-au încheiat deja politica de majorare a ratelor și, teoretic, ar putea fi un moment oportun pentru a cumpăra aur și alte metale.